Elektrische stimulatie buikspieren

Chronische obstipatie komt veel voor bij mensen met MS. Bij sommigen van hen hebben de gangbare behandelingen weinig effect. Elektrische stimulatie van de buikspieren (FES) lijken echter wel te werken.

 

In een verkennend onderzoek bestudeerden wetenschappers de werking van FES op de verteringsduur in het gehele darmenstelsel en speciaal ook op die in het laatste verticale deel hiervan.

Ook werden de effecten geëvalueerd op de kwaliteit van leven van de patiënten bij het gebruik van laxeermiddelen en handmatige evacuatie van de darmen.

Aan vier vrouwelijke patiënten werd gedurende zes weken, 2x per dag, 30 minuten lang, elektrische stimulatie van de buikspieren gegeven. Bij elk van hen verbeterde de kwaliteit van leven gerelateerd aan de algehele darmwerking en ze gebruikten minder laxeermiddelen. Er werden verder geen negatieve bijwerkingen van de FES waargenomen.

De resultaten van dit verkennend onderzoek suggereren dat elektrische stimulatie van de buikspieren een effectieve behandeling kan zijn voor mensen met MS die lijden aan een ernstige vorm van chronische obstipatie.

Bron: Singleton C, Bakheit AM, Peace C., Birmingham Community Health Care Trust, West Midlands Rehabilitation Centre, Birmingham, UK, West Midlands Rehabilitation Centre, 91 Oak Tree Lane, Selly Oak, Birmingham B29 6JA, UK.

Mult Scler Int. 2016;2016:4860315

PMID: 27200190 PubMed.

Samenvatting: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27200190

Gepubliceerd op MSweb: 03-06-2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *