Loop en balansproblemen ontrafelen

loop-en-balans-problemenPatiënten met een neurologische aandoening hebben vaak loop- en balansproblemen. Het is niet geheel duidelijk hoe deze problemen ontstaan en effectieve behandelopties zijn beperkt.

 

Jorik Nonnekes van het Radboudumc ontrafelde een deel van de onderliggende mechanismen van de loop- en balansproblemen door de patiënten te laten schrikken. Daarnaast schreef hij een behandelprotocol voor ‘bevriezen van lopen’, een veel voorkomende loopstoornis bij Parkinsonpatiënten. Dat meldt het Radboud UMC.

Veel neurologische ziekten leiden tot loop- en balansproblemenm. Die kunnen leiden tot vallen met als gevolg blessures. Hij vergeleek loop- en balanshandhaving van gezonde mensen met mensen met a) hereditaire spastische paraplegie (HSP) en b) Parkinson.

Hij voerde balanstesten uit en liet de proefpersonen schrikken met onverwachte geluiden. Mensen met HSP herstelden sneller van een balansverstoring als er tegelijkertijd een luid geluid werd aangeboden. Dit zette Nonnekes op het spoor om de rol van de reticulaire formatie bij mensen met HSP te ontrafelen.

De reticulaire formatie is betrokken bij het aansturen van bewegingen. Nonnekes toonde aan dat dit onderdeel van de hersenstam extra actief is bij patiënten met HSP; bij mensen met Parkinson is eerder een verminderde functie waarneembaar.

Dit leidt bij HSP waarschijnlijk tot het compenseren van de symptomen maar  bij Parkinsonpatiënten lijken de voeten bij het lopen vastgeplakt te zitten aan de grond.

Nonnekes schreef samen met andere experts een behandelprotocol voor bevriezen van lopen met tips en behandelopties.

Bron: Nationale Zorggids én MSweb

 

One thought on “Loop en balansproblemen ontrafelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *