Tijgermug heeft zich in Nederland gevestigd

Bron: Kassa & ANP

tijgermug

De Aziatische tijgermug leeft tegenwoordig ook in Nederland. Dat bleek vrijdag uit gegevens van het Europese centrum voor infectieziektenbestijding ECDC. De steekmug kan meer dan twintig virussen en parasieten verspreiden die gevaarlijk zijn voor mensen en dieren, waaronder knokkelkoorts, gele koorts en verschillende vormen van hersenontsteking. <<<< Fijn als je met Tysabri gaat beginnen #not !

Voortplanting

Volgens het ECDC is de tijgermug gevestigd in de omgeving ten noorden en ten zuiden van Amsterdam en in het Westland. Dat betekent dat zich daar één of meerdere populaties bevinden die zich voortplanten. In de provincie Utrecht, het westen en oosten van Noord-Brabant en midden-Limburg is de mug ook al gesignaleerd, maar daar is nog geen voortplanting geconstateerd.

 Import uit China

De tijgermug komt ons land binnen via de import van het sierpantje Lucky bamboo uit China en de import van onder meer vrachtwagen- en tractorbanden. Volgens het platform Stop Invasieve Exoten had het ministerie van Volksgezondheid eerder in moeten grijpen.

 ‘Falende aanpak’

Woordvoerder Wilfred Reinhold: ,,Minister Schippers heeft steeds beweerd dat het niet nodig was om te eisen dat deze goederen bij import vrij zijn van tijgermuggen. Vestiging kon volgens haar worden voorkomen door de importbedrijven steekproefgewijs te controleren en af en toe te bestrijden. Nu blijkt dat die aanpak gefaald heeft.”

==================UPDATE=======================

Bron: Telegraaf

Amsterdammers hoeven zich voorlopig nog niet druk te maken over de komst van de gevaarlijke Aziatische tijgermug. Het Europese Centrum voor infectieziekten liet vanochtend weten dat het dier al in omgeving van de hoofdstad was gesignaleerd, maar daar blijkt niets van waar. Volgens de Wageningen University heeft het centrum een foutje gemaakt, waardoor de hoofdstad op een onderzoekskaart per ongeluk rood was gekleurd.Alle ophef om het beestje is dus op niets gebaseerd.
De tijgermug staat bekend als zeer gevaarlijk en kan meer dan twintig verschillende virussen en parasieten met zich mee dragen. Het diertje kan onder andere knokkelkoorts, de gele koorts en een hersenvliesontsteking veroorzaken. Volgens de Wageningen University zal het kleine monster zich in de toekomst wel in Nederland laten zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *