MS patiënten vrezen vooral last te worden voor anderen

Bron: De morgen

De grootste bezorgdheid van patiënten met de ziekte multiple sclerose (MS) is dat ze een last worden voor anderen. Dat blijkt uit een enquête in opdracht van geneesmiddelenfabrikant Bayer.

Voor de enquête werden er 1.493 patiënten ondervraagd die lijden aan MS. Onderzoeksbureau Dedicated Research voerde de studie uit in opdracht van Bayer. De studie ging de impact na van de ziekte op het privé-, het sociaal en professioneel leven van de patiënt.

Angst om gehandicapt te worden

De grootste bezorgdheid van de patiënten is dat ze een last zouden worden voor anderen: dat gevoel leeft op het moment van de diagnose (79 procent), maar blijft ook na verloop van tijd (76 procent). Vervolgens hebben ze vooral angst om gehandicapt te worden (71 procent) of om te moeten inboeten op hun actieve levensstijl (65 procent).

Een ruime meerderheid geeft aan dat ze op het moment van de diagnose angst heeft voor een vermindering van de mogelijkheden om haar job uit te oefenen of om niet meer zo doeltreffend te zijn. Dat gevoel vermindert wel na verloop van tijd, hoewel het blijft bij een derde van de patiënten.

De helft vreest dat ze haar sociale activiteiten met de familie zal moeten beperken bij het horen van de diagnose. Na verloop van tijd leeft dat nog bij vier op tien. De impact op het sociale leven wordt in elk geval duidelijk aangevoeld en verhoogt met de tijd: in totaal ondervond 93 procent een invloed.

10.000 Belgen 

Charles van der Straten Waillet, voorzitter van de Nationale Belgische Multiple Sclerose Liga, zegt dat permanente voorlichting belangrijk is om de bezorgdheden bij patiënten weg te nemen. “Elke dag worden er studies gepubliceerd over MS, maar nooit met het grote nieuws dat er een middel is dat de ziekte kan genezen.

Het zal er wel komen, maar ondertussen moeten we blijven zeggen tegen de patiënten dat ze actief moeten blijven en moeten blijven vechten.”

MS is een aandoening van het centrale zenuwstelsel waar in België naar schatting 10.000 mensen mee te kampen hebben. De klachten gaan van problemen met de ogen, stijfheid van spieren tot depressie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *