Aandoening met duizend gezichten

Bij MS kunnen verschillende klachten of symptomen ontstaan. Welke klachten dat precies zijn, hangt af van de plek waar de ontstekingen in het centrale zenuwstelsel zitten. 

Bij een ontsteking in de oogzenuw ervaren mensen bijvoorbeeld vaak pijn achter een oog of zien ze minder goed. Ontstekingen in het ruggenmerg kunnen onder andere problemen met lopen geven, het gevoel in de benen veranderen of de controle over de blaas verstoren.

Aandoening met duizend gezichten

Het ziekteverloop is bij iedereen anders en dus moeilijk voorspelbaar. Waar de ontstekingen zitten, welke klachten of symptomen je krijgt en hoe ernstig die zijn, varieert allemaal per persoon. Daarom heet MS ook wel ‘de aandoening met duizend gezichten’. Iedereen met MS heeft een eigen verhaal.

Meest voorkomende klachten

In het menu staan de meest voorkomende klachten op een rij. Per klacht vind je informatie over mogelijke verschijnselen, oorzaken, gevolgen, behandelmethoden en wat je zelf kunt doen om ermee om te gaan en ongemak zoveel mogelijk te beperken.

Klachten bespreken

De klachten kunnen de kwaliteit van je leven fors verminderen. Wacht niet te lang om beperkingen die je ervaart, pijn of andere symptomen en verschijnselen te bespreken. Met je huisarts, neuroloog, revalidatiearts of MS-verpleegkundige kun je de oorzaak achterhalen en samen een passende oplossing vinden.

Bron: https://msweb.nl 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *