Keuze gemaakt

24 april had ik een belafspraak met mijn neuroloog. Toen hebben we het ook over medicatie gehad. Op 30 mei heb ik weer een telefonische afspraak met hem en dan geef ik mijn keuze door.

Ik had de keuze uit:

  • Tysabri –> 1x in de maand aan het infuus in de VU
  • “Nieuw” medicijn–> 2x het medicijn via het infuus en daarna na 6 tot 12 maanden nog een keer
  • Copaxone–> elke dag onderhuids prikken

Tysabri voordelen:

1x per maand aan het infuus

Nadelen:

Kans op een hersenziekte (PML) waardoor je ernstig invalide kan worden of zelfs kan overlijden 🙁 Vooraf kan er dmv een bloedtest gekeken worden of je het JC virus bij je draagt. Als je het JC virus bij je draagt en je gebruikt Tysabri dan kan het na 2 jaar gebruik een gevaar gaan op leveren. Draag je het JC virus niet bij je, dan kan je het rustig gaan gebruiken.

“Nieuw”medicijn voordelen:

op dag 1 en op dag 15 een infuus met medicatie, daarna na 6 of 12 maanden nog een keer

Nadeel:

Weer proefpersoon zijn en ook kans op PML (zie nadelen Tysabri)

Copaxone voordelen:

Weinig tot geen bijwerkingen

Nadelen:

Iedere dag spuiten (onderhuids)

Toch heb ik een keuze gemaakt (die overigens niemand had verwacht 😉 ) ik heb besloten om voor Copaxone te gaan. Ik heb alle voors en tegens tegen elkaar afgewogen en ondanks mijn ontzettende prikangst heb ik toch voor elke dag prikken gekozen. Dit besluit heeft me zo’n opluchtig gegeven. Er is letterlijk een steen uit mijn maag verdwenen 😀

One thought on “Keuze gemaakt

  1. Knap van je Vonnie, ik schreef het ook al op je andere log. Het lijkt me doodeng maar zoals ik het nu lees voor jou wel de beste optie!
    Sterkte ermee in ieder geval!
    Liefs, Trees

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *